Geroosterde biervatensnippers voor Thaise koning

Peter De Clercq, de Vlaamse wereldkampioen barbecue uit 2003, mag zondag een vijfgangenmenu voor de Thaise koning Bhumibol klaarmaken. Op het menu staat onder meer filet pur met geroosterde biervatensnippers.

De Clercq is als horeca-ambassadeur van Vlaanderen een week lang gastchef in het Millenniumhotel in de Thaise hoofdstad Bangkok. Zijn culinaire kunsten waren ook de Thaise koning Bhumobil ter ore gekomen en zondag mag hij een vijfgangenmenu klaarmaken voor het gezin van de koning.

"Ik heb heel veel meegebracht, zoals kruiden en marinades, maar ook snippers van biervaten van Timmermans-Lambic", vertelt De Clercq vanuit Bangkok. "Ze staan hier versteld van het aroma dat ik aan mijn gerechten geef."

De Clercq, die het grillrestaurant Elcerlyc in Maldegem uitbaat, kookt in Thailand op net dezelfde manier als in Maldegem. "De hoge klasse die hier in het hotel komt eten, wil net eens géén Thaise keuken", weet de barbecue-chef. "Ze vinden mijn geuren en smaken net een volledig ander concept." Intussen wil ook de zaakvoerder van het Hilton-hotel in Bangkok De Clercq deze week nog eens spreken, "wie weet wat hier nog allemaal uit voortkomt".

Wat de koning zondag voorgeschoteld krijgt, ligt intussen al helemaal vast:

  • Canneloni van gerookte zalm gevuld met tartaar van coquilles
  • Raketslasoep ("ze willen hun soep wel wat dikker omdat het hier -ondanks de 35 graden -winterperiode is")
  • Carpaccio van Australian beef
  • Entrecôte met geroosterde biervatensnippers ("maar het zal een filet pur zijn, want de koning is al oud en hij kan niet meer goed bijten")
  • Warme chocoladesoufflé van Belgische chocolade en een saus van Belgisch bier en beemsterkaas