Kagame weldra op bezoek in België

De Rwandese president Paul Kagame zal op 6 en 7 december in Brussel deelnemen aan de Europese Ontwikkelingsdagen (EDD), een organisatie van de Europese Commissie. Dat staat op de website van de EDD, en wordt bevestigd door een diplomatieke bron.

Tijdens de EDD, die voor de vijfde keer plaatsvinden, worden thema's zoals beter bestuur, beheer van natuurlijke hulpbronnen, doeltreffendheid van ontwikkelingshulp en mensenrechten besproken in een aantal panels en seminaries.

Een diplomatieke bron bevestigt dat Kagame aanwezig zal zijn en dat er een "bilateraal contact" gepland is met de Belgische autoriteiten. Het laatste bezoek van Kagame aan België dateert van maart 2004.

Het bezoek van Kagame komt twee maanden na de publicatie van een omstreden rapport van de Verenigde Naties, waarin de legers van enkele Afrikaanse landen, waaronder Rwanda, ervan worden beschuldigd dat ze een een hele reeks wreedheden begingen in Congo tussen 1993 en 2003. Het Rwandese leger wordt beschuldigd van misdaden die als "genocide" gekwalificeerd kunnen worden.