Meerderheid Ierse regering nog kleiner

De tussentijdse verkiezingen in het district Donegal South West in Ierland zijn gewonnen door een kandidaat van de oppositie. Daardoor krimpt de meerderheid van de belaagde regering in Dublin in tot twee zetels.

Donegal South West aan de Gaelisch-sprekende Atlantische kust van Ierland is al jaar en dag een bolwerk van de Fianna Fail, de partij van premier Brian Cowen (links). De voorbije jaren was de zetel vacant en de oppositie had langs de rechter om een tussentijdse verkiezing afgedwongen.

Die is nu gewonnen door Pearse Doherty, de kandidaat van de kleine nationalistische partij Sinn Fein. Daardoor krimpt de meerderheid van de Ierse regering in het parlement in tot twee zetels en dat zijn dan nog onafhankelijken ook.

De uitslag was verwacht, want premier Brian Cowen is weinig populair door de financiële crisis en het forse besparingsplan dat nu wordt uitgewerkt.

De regering onderhandelt intussen nog altijd met de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds over de uitwerking van de noodhulp van 85 miljard euro voor Ierland. Ook die hulp is niet echt populair in Dublin, dat er een aantasting van de nationale soevereiniteit in ziet. Zondag zou er een akkoord moeten zijn met de EU en het IMF.

Rating Ierse banken opnieuw verlaagd

Het Amerikaanse ratingbureau Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van de Ierse banken opnieuw fors lager ingeschat. S&P vreest dat de obligatiehouders van de banken nu mee zullen opdraaien om de financiële put te dichten.

Bank of Ireland en Allied Irish Banks zien hun rating met een stap verlaagd tot respectievelijk BBB+ en BBB. Anglo Irish Bank dondert evenwel zes stappen naar beneden tot B en dat komt overeen met junk-bondstatus.

De Ierse regering heeft zich bij het begin van de financiële crisis garant gesteld voor de banken, maar kan die verplichtingen niet aan en wordt nu zelf meegesleurd in de problemen van de banksector.