Moskou veroordeelt Stalin voor bloedbad in Katyn

In een motie heeft het Russische parlement voormalig Sovjetleider Jozef Stalin veroordeeld voor het bloedbad van duizenden Polen in Katyn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Met de motie wil het Russische parlement de relaties met Polen verbeteren, kort voor het bezoek van president Dmitri Medvedev aan dat land. Het bloedbad van Katyn verzuurt al decennia de relaties tussen de twee landen. Enkel de communistische partij in de Doema stemde tegen de motie en spreekt over een "knieval" voor Polen.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog waren zowel Duitsland als de Sovjet-Unie Polen binnengevallen en hadden ze in onderling akkoord het land onder zich verdeeld.

In 1940 liet de Sovjetgeheime dienst NKVD, de voorloper van de KGB, tienduizenden Polen oppakken van wie Stalin vreesde dat ze zich tegen de Sovjetbezetting zouden keren. Het ging om krijgsgevangenen en officieren, maar ook om intellectuelen.

Op bevel van Stalin werden de meeste van die mensen begin 1940 vermoord. Ze werden begraven in Katyn en enkele andere plaatsen, waarna bomen geplant werden boven de massagraven. Tijdens de Duitse inval in de Sovjet-Unie werden de massagraven ontdekt. De Sovjets probeerden de schuld van de moord in de schoenen van de nazi's te schuiven.

Na de oorlog was Katyn onbespreekbaar in het door de Sovjets beheerste Oost-Europa. Pas in 1990 gaf Rusland toe dat Stalin de moordpartij bevolen had.

Katyn ligt in het westen van Rusland, nabij Smolensk.