MR kiest een nieuwe voorzitter

De Franstalige liberalen van MR gaan voorzittersverkiezingen houden. Dat is gisteravond bekendgemaakt na de partijraad.

Na een lange vergadering van het zogenoemde uitvoerend comité is beslist dat de procedure voor de voorzittersverkiezingen in de loop van de volgende dagen zal worden opgestart. Wanneer de verkiezingen precies plaatsvinden, is nog niet duidelijk, maar het is de bedoeling om uiterlijk op 13 februari een nieuwe voorzitter te hebben, kondigde huidig voorzitter Didier Reynders (foto bovenaan) aan.

Volgens Reynders verliep de vergadering van gisteravond "in een vriendschappelijke sfeer". Reynders zelf ligt sinds de nederlaag bij de regionale verkiezingen van juni 2009 steeds meer onder vuur binnen de MR. Zijn tegenstanders hebben het over zijn arrogante stijl, zijn vele cumuls en zijn totale greep op de partij.

Aanvankelijk, na de regionale verkiezingen van 2009, had Reynders voorzittersverkiezingen aangekondigd na de volgende federale verkiezingen, in 2011 dus. Maar na de vervroegde federale verkiezingen in juni van dit jaar beloofde hij dat hij zou opstappen zodra er een nieuwe federale regering is.

Aangezien de onderhandelingen blijven aanslepen, vinden sommigen in de partij dat ze te lang op een nieuwe voorzitter moeten wachten. Reynders' tegenstanders houden er ook rekening mee dat de federale onderhandelingen misschien mislukken en de MR in zo'n geval misschien toch aan de onderhandelingstafel wordt gevraagd of dat er zelfs nieuwe verkiezingen komen. Tegelijk voorzittersverkiezingen houden, vinden ze geen goed idee.