Noord-Korea bedreigt Zuid-Korea en de VS

Noord-Korea heeft gedreigd dat de regio rond de Gele Zee "op voet van oorlog" komt als de VS en Zuid-Korea doorgaan met de geplande militaire oefeningen. Noord-Korea loste deze ochtend enkele schoten.

De spanning rond de vijf Zuid-Koreaanse eilandjes voor de Noord-Koreaanse kust in de Gele Zee blijft dus aanhouden. Vanochtend heeft het communistische regime in Noord-Korea gedreigd dat de regio "op voet van oorlog" komt als de Verenigde Staten en Zuid-Korea doorgaan met geplande militaire oefeningen.

Er is intussen opnieuw artillerievuur te horen in de buurt van het eerder beschoten eiland Yeongpyeong, maar volgens de Zuid-Koreanen bleven de schoten dit keer beperkt tot Noord-Koreaans grondgebied. De Noord-Koreanen zouden daar zelf oefeningen houden, maar wellicht is het ook de bedoeling om de spanning op de Zuid-Koreaanse eilanden te behouden zonder veel risico op een tegenactie.

Intussen blijft Zuid-Korea extra troepen sturen om de vijf eilandjes in de Gele Zee te beschermen. In Seoel heeft de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak intussen voormalig stafchef en generaal Kim Kwan-jin benoemd tot nieuwe minister van Defensie.

Zijn voorganger moest eerder ontslag nemen omdat Zuid-Korea te "lauw" gereageerd zou hebben op de beschietingen van het eiland. De nieuwe benoeming past in de nieuwe Zuid-Koreaanse strategie om voortaan harder op te treden tegenover het noorden. Veel Zuid-Koreanen vonden de aanpak om te allen prijze een oorlog te vermijden, te zwak en niet ontradend genoeg. 

VS en Zuid-Korea gaan maneuvers houden

Ondanks de Noord-Koreaanse dreiging gaan voor dit weekend geplande marineoefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten in de Gele Zee door zoals gepland. Het Amerikaanse vliegdekschip USS George Washington zal met zijn escorte aan die oefeningen deelnemen.

Volgens de VS waren die oefeningen al gepland voor de recente crisis. Ze krijgen nu extra aandacht omdat ze ontradend moeten werken tegenover Noord-Korea.

Intussen is ook China niet zo gelukkig met de Amerikaans-Koreaanse oefeningen in de Gele Zee. Volgens Peking kunnen die de spanningen met Noord-Korea enkel nog maar doen oplopen.

Toch vindt China het zelf vervelend dat er een Amerikaanse vloot rondvaart in de Gele Zee. Peking voelt zich alsmaar meer omsingeld door Rusland in het noorden, India in het zuiden en door Japan, Zuid-Korea, de VS en andere staten in het oosten.

Kruitvat op Koreaanse schiereiland

Tussen Noord- en Zuid-Korea is enkel een bestand en geen echt vredesverdrag gesloten. Officieel zijn beide staten dus nog altijd in oorlog.

Het noorden heeft 1,1 miljoen soldaten, waarvan het grootste deel landtroepen. Die beschikken over 3.500 tanks. De aantallen zijn groter, maar het Noord-Koreaanse materieel is wel verouderd en er is een tekort aan brandstof.

Zuid-Korea kan rekenen op 687.000 militairen met 2.750 tanks. Het zuiden heeft wel meer vliegtuigen en marineschepen, maar minder duikboten. Er zijn ook permanent 26.000 Amerikaanse troepen ter afschrikking gelegerd in Zuid-Korea en nog meer in het nabije Japan.