Portugal keurt fors besparingsplan goed

Het Portugese parlement heeft een stevig bezuinigingsplan van de socialistische premier José Socrates goedgekeurd. Dat moet het begrotingstekort de volgende jaren gevoelig terugdringen.

Tegen de besparingen was woensdag massaal gestaakt, maar dat heeft de goedkeuring niet kunnen voorkomen. De socialistische parlementsleden keurden het plan goed. Zoals afgesproken onthield de conservatieve oppositie zich.

Lissabon gaat vooral fors het mes zetten in de sociale uitkeringen en de salarissen van de ambtenaren. De pensioenen worden voorlopig bevroren. De btw wordt verhoogd van 21% naar 23%.

Op die manier zou het overheidstekort worden teruggedrongen van 7,3% van het bbp dit jaar tot 4,6% volgend jaar.

Zowel de Portugese regering als de Europese Commissie ontkennen intussen in alle toonaarden dat Lissabon buitenlandse financiële hulp nodig zou hebben zoals Ierland en Griekenland. Vanochtend had The Financial Times Deutschland daar voor gewaarschud.

"Wie tegen Spanje speculeert, vergist zich"

Ook de Spaanse premier José Luis Zapatero sluit intussen uit dat zijn land het volgende is op de lijst van hulpbehoevenden in de eurozone.

Zapatero waarschuwde de beleggers ook om niet tegen de staatsbons van zijn land te speculeren. Wie dat wel doet, zal bedrogen uitkomen en geld verliezen, zei hij. Wel is de rente op Ierse, Portugese en Spaanse staatsbons opnieuw gestegen, wat niet echt vertrouwen weerspiegelt.

Ook Duitsland lijkt nu de markten te willen kalmeren. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble ontkent dat er plannen zijn om het kapitaal van het Europese noodfonds EFSF (European Financial Stability Facility) met 100 miljard euro te verhogen tot 540 miljard euro. Eerder had Axel Weber, de voorzitter van de Bundesbank daar evenwel op gezinspeeld.

De euro is intussen teruggevallen tot 1,32 dollar. Op een week tijd heeft de Europese eenheidsmunt 3% van haar waarde tegenover de Amerikaanse dollar verloren.