Vlaamse partijvoorzitters: "Geen dubbele agenda"

Na de Franstalige hebben vandaag ook de Vlaamse partijvoorzitters onderhandeld met koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte. De eerste vergadering over de nieuwe compromisnota werd overschaduwd door de kritiek van Kris Peeters, maar de vier Vlaamse partijvoorzitters hebben daar afstand van genomen.

Koninklijk bemiddelaar Vande Lanotte heeft bijna twee uur met de vier Vlaamse partijvoorzitters (N-VA, CD&V, SP.A en Groen!) vergaderd over de mededeling. Die is een reactie op verklaringen van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), die vanmorgen opperde dat Vlaanderen door het compromisvoorstel en de overgehevelde bevoegdheden twee miljard euro extra zou moeten besparen.

Vande Lanotte heeft vanmiddag toegelicht dat de Vlaamse inspanning niet twee maar één miljard zal bedragen. Hij heeft dat uitgelegd aan de vier Vlaamse partijvoorzitters.

In de mededeling zeggen de voorzitters van de vier Vlaamse partijen aan de onderhandelingstafel dat ze zonder dubbele agenda aan tafel zitten en dat ze naar een oplossing zoeken. Ze hebben ook afgesproken dat Vlaanderen volgens de nota-Vande Lanotte maar één miljard euro moet besparen. "Op deze manier zijn alle misverstanden uitgeklaard", klinkt het nog.

Vooraf al kritiek op Peeters

Voor de start van het overleg met Vande Lanotte was er al kritiek op de uitspraken van Kris Peeters. Zowel SP.A als Groen! (kleine foto boven: Wouter Van Besien) vonden de uitspraak niet verstandig en CD&V-voorzitter Wouter Beke (grote foto) zei dat het niet om een partijstandpunt ging, en legde uit dat Peeters praatte als minister-president.

N-VA-kopstuk Jan Jambon (kleine foto) had wel begrip voor Peeters. Hij wees erop dat Vlaanderen de voorbije twee jaar al heel wat bespaard heeft, al vindt hij dat ook de gewesten een inspanning moeten doen.

De eerste overlegronde met de Vlaamse partijvoorzitters is rond 18 uur vrijdag afgesloten. De onderhandelaars hadden nog enkele uren de tijd om het compromisvoorstel van Vande Lanotte ook inhoudelijk te bekijken.

Overigens hebben de Franstalige socialisten intussen zelf ook een mededeling verspreid. De PS kondigt daarin een gebaar van goede wil aan in verband met de fiscale autonomie voor de gewesten.