Zijn Belgische verkiezingen dan zo saai?

Niet iedere dag kan er bericht worden over rampen, spectaculaire ontsnappingen, heuglijk zwangerschapsnieuws of een onverwachte politieke zet. Een dag kan soms ronduit saai zijn. Dus gingen wetenschappers van de universiteit van Cambridge op zoek naar de saaiste dag van de vorige eeuw. Na 300 miljoen feiten in een specifiek computerprogramma te hebben gestopt kwam 11 april 1954 als winnaar uit de bus.

William Tunstall-Pedoe die aan de basis lag van het computerprogramma "True Knowledge", verklaarde het resultaat aan Daily Mail: "Niemand belangrijk stierf die dag, geen enkel groots evenement vond plaats en ook al werd er wel op ieder tijdstip ergens iemand belangrijk geboren, die dag was er maar één iemand die daarvoor in aanmerking kwam: de Turkse wetenschapper Abdullah Atalar."

"Ik kan dus niet anders concluderen dan dat die dag uitzonderlijk saai was, ook al wordt hij daardoor nu juist wel interessant. Maar goed, Abdullah Atalar zal daar anders over denken", lacht Tunstall-Pedoe.

De Britse koningin bezocht een tuin

Toch was er die dag wel degelijk in ons land leven in de brouwerij: het waren parlementsverkiezingen. Met een toch wel opmerkelijk resultaat: de liberalen en socialisten braken de absolute meerderheid van de "katholieken" en vormden zelfs later een "paarse regering", met het anticlericalisme als bindmiddel. Ook kwam die dag één Vlaams-nationalist opnieuw een plaats opeisen in de Kamer.

Andere "opmerkelijke" gebeurtenissen op 11 april 1954 waren: de Britse koningin bezocht een tuin in Colombo (Sri Lanka), muzikanten wilden een hogere repetitievergoeding van de BBC en een dief stal vijftig pond in een Londense flat. Toegegeven, allemaal ronduit slaapverwekkend.

Eerder had BBC Radio al een dag van de 20e eeuw bekendgemaakt als zijnde de saaiste dag, namelijk 18 april 1930, omdat de nieuwspresentator zijn bulletin toen begon met: "Er is geen nieuws vandaag". Maar volgens het recente onderzoek was die dag toch iets belangrijker dan 11 april 1954: er was de Grote Depressie, de dood van de eerste Latijns-Amerikaanse kardinaal en de geboorte van Clive Revill, een bekende toneelacteur.

In ieder geval wordt 11 april 1954, hoe onbelangrijk ook, plots toch even belangrijk.

lees ook