"Het lam gods" heeft restauratie nodig

De panelen van "Het lam gods" van de gebroeders Van Eyck in de Sint-Baafskathedraal in Gent hebben op korte termijn een restauratie nodig. Dat blijkt uit een onderzoek van experts, meldt de krant Het Nieuwsblad.

"Het lam gods" is bijna 600 jaar oud en de houten panelen verkeren nog in goede staat. Maar de oorspronkelijke kleuren zitten op sommige plaatsen verborgen onder een vernislaag, die verkleurd is.

"Een nieuwe behandeling is onvermijdelijk, omdat de bezoekers vandaag geen juist idee meer krijgen van het kunstwerk zoals het door Van Eyck geschilderd is. Het verschil is op sommige plaatsen werkelijk groot", meldt Anne van Grevenstein van Universiteit Amsterdam in Het Nieuwsblad.

"Het lam gods" is eigendom van de kerkfabriek Sint-Baafskathedraal in Gent. Die moet nu samen met de Vlaamse overheid zorgen voor een rest restauratie.

"Het lam gods" is een van de belangrijkste meesterwerken uit de periode van de Vlaamse Primitieven. Een van de panelen is nog steeds zoek na een diefstal in het interbellum. De diefstal van een deel van "Het lam gods" is wellicht de bekendste kunstroof in België. Over de plaats waar het gestolen paneel zich bevindt, doen al jaren de wildste theorieën de ronde.