"Onvoldoende om blauwvintonijn te beschermen"

Op een internationale conferentie in Parijs is beslist om de vangstquota voor blauwvintonijn licht naar beneden aan te passen. Volgens milieuorganisaties is het echter te weinig. Goed nieuws was er dan wel voor de Atlantische haaien, die beter beschermd worden.

Aan de conferentie nemen vertegenwoordigers van 48 landen deel. De quota voor de vangst van blauwvintonijn in het oosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee dalen volgend jaar met 4 procent tegenover dit jaar. Milieuorganisaties hadden voor een veel grotere daling gepleit en wijzen ook op de illegale vangst in de Middellandse Zee.

De blauwvintonijn staat zwaar onder druk door overbevissing, onder meer omdat de vis erg populair is in sushigerechten. Japan koopt jaarlijks 80 procent op van de Atlantische blauwvintonijn.

Eerder vandaag werd beslist om vier bedreigde Atlantische haaiensoorten zoals witpunthaaien en hamerhaaien beter te beschermen. Steeds meer vissers gaan haaien vangen, omdat die goed in de markt liggen in Azië. Haaienvinnen zijn daar een delicatesse. De consumptie van bijvoorbeeld haaienvinnensoep is daar sterk gestegen, omdat de Aziatische middenklasse groter is geworden en vaker op restaurant gaat.