"Ruwe diamanten blijven geblokkeerd"

Een lading ruwe diamanten ter waarde van 200 miljoen dollar blijft geblokkeerd op de luchthaven van Zaventem. Dat zegt een woordvoerster van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

De blokkade is een gevolg van het conflict bij waardentransporteur Brink's en het juridische kluwen dat daaruit is ontstaan.

De voorlopige bestuurders van Brink's willen graag het transport hervatten, maar kunnen niet omdat ze niet over de sleutels en de codes van de kluizen in Zaventem beschikken. Gisteren waren de voorlopige bewindvoerders van Brink's daarvoor naar de rechter gestapt en die had nochtans een bevelschrift uitgevaardigd, waarbij de directie 25.000 euro zou moeten betalen per uur vertraging.

Maar volgens het AWDC mag Brink's Diamond & Jewelry de kluis niet openen omdat het bedrijf niet meer mag werken door de beslissing van de rechtbank. Tegelijk zou Brink's Belgium de kluis niet mogen openen omdat de kluis hen niet toebehoort.

Zondag wordt er opnieuw onderhandeld tussen de verschillende partijen.