"Zelfmoord gepleegd door de pesterijen"

Twee werknemers van de stad Gent moeten zich voor de rechtbank verantwoorden voor hun rol in de zelfdoding van een 54-jarige collega. De man pleegde zelfmoord nadat hij zwaar gepest werd op het werk. Dat stond zo in zijn afscheidsbrief. Zijn weduwe Nancy De Bruycker vertelt het verhaal.

De zelfmoord van haar man Patrick Coppenolle dateert van drie jaar geleden. De Bruycker is er nooit mee naar buiten getreden, maar doet dit nu wel nadat ze de videobeelden had gezien van de man die gepest werd in het Waalse bedrijf MACtac. De Bruycker hoopt door het verhaal te vertellen, dat nooit nog iemand gepest wordt.

"Ik weet dat er nog mensen zijn die werken bij de stad en die hetzelfde meemaken", zegt De Bruycker (foto). "Ik zou een oproep willen doen: laat jullie niet doen en maak duidelijk wat er gebeurt."

Coppenolle werkte als hulploodgieter bij de stad Gent. Tegen zijn vrouw zei hij enkel dat er wat problemen waren op het werk. "Ik heb lang niets gezien, maar ik heb brieven gevonden waarin hij geschreven had wat er allemaal gezegd is en gebeurd is", zegt De Bruycker.

De man deed ook zijn verhaal aan de preventie-ambtenaar van de stad. Die bood de man een andere job aan. Zijn dokter gaf hem antidepressiva. Desondanks de positieve verandering maakte Coppenolle een einde aan zijn leven.

In zijn afscheidsbrief verontschuldigde Coppenolle zich bij zijn familie en vrienden. Hij bedankte ook de pesters. "Ik kan het niet meer aan. Aan de pesters, verkleineerders, bedankt", stond in de brief. Op aanraden van vrienden is de vrouw van Coppenolle met de afscheidsbrief naar het gerecht gestapt en heeft ze een procedure opgestart.

De collega's van de man werken nog altijd bij de Gentse reinigingsdienst. De stad wacht het vonnis van de rechtbank af voor ze maatregelen neemt. In totaal waren vijf werknemers van de stad in verdenking gesteld, maar inmiddels zijn drie van de vijf beklaagden buiten vervolging gesteld. Daartegen is beroep aangetekend. Pas als het beroep is onderzocht, kan de rechtszaak tegen de twee anderen verdergezet worden.