De FBI verijdelt een aanslag in Oregon

In de Amerikaanse staat Oregon is een jonge Amerikaan van Somalische afkomst opgepakt omdat hij een bom wou laten ontploffen in de stad Portland. Hij had een bestelwagen geparkeerd op de plaats waar de lichtjes van de kerstboom feestelijk zouden aangestoken worden.

In de bestelwagen had hij een bom geplaatst die hij via zijn gsm tot ontploffing wou brengen. Maar het ging om een nepbom die hem was geleverd door undercoveragenten van de FBI.

Die hield de verdachte al langer in het oog. In augustus 2009 wisselde hij mails uit met een contact in Pakistan, die verdacht werd van terroristische activiteiten. De maanden daarop ondernam hij verschillende vruchteloze pogingen om zijn partner te contacteren. In juni werd hij via e-mail gecontacteerd door FBI-agenten die zich uitgaven voor medestanders van zijn contact in Pakistan. De verdachte en een FBI-agent hadden in juli een ontmoeting in Portland (kleine foto).

Hij vertelde nadien aan undercoveragenten dat hij er sinds zijn vijftiende van droomde deel te nemen aan de jihad tegen de "ongelovigen". Als mogelijk doelwit had hij toen ook al de kerstboomceremonie in Portland genoemd.