Ierse betogers: "Besparingen kunnen eerlijker"

In de Ierse hoofdstad Dublin hebben tienduizenden mensen betoogd tegen de drastische besparingsplannen van de regering. De Ierse regering wil het immense begrotingstekort terugdringen door te besparen en extra belastingen te innen.

Ierland kampt met een begrotingstekort van ruim 30 procent. De regering wil dat tegen 2014 terugbrengen tot 3 procent. Ze doet dat in ruil voor de Europese steun en de steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Er zou voor 10 miljard bespaard worden en de regering hoopt ook om 5 miljard extra belastingen te kunnen innen. De betogers vinden de maatregelen niet eerlijk. Ze zeggen dat het land door de banken en de speculanten in de problemen zit, en dat de regering de problemen nu wil oplossen door het geld van de gewone man af te nemen.

"Make the 1% rich pay" (laat de 1% rijken betalen) en "there is a better, fairer way" (er bestaat een eerlijker manier) waren enkele van de slogans. De betoging werd georganiseerd door de Ierse vakbonden. Die vinden dat de regering zich maar moet wenden tot de banken zelf en de rijken, en niet de gemiddelde Ier die nu al te maken krijgt met lagere lonen en stijgende rekeningen. Ook premier Brian Cowen is kop-van-jut (kleine foto).

Het ging om de eerste grote betoging sinds de Ierse regering bekendmaakte dat ze dan toch hulp van Europa en het IMF zou aanvaarden om uit het financiële moeras te raken. Voor vele Ieren is ook het feit dat Ierland de hulp aanvaardde, een doorn in het oog. Volgens de betogers waren er 100.000 deelnemers, de politie houdt het op de helft.