Italianen op straat voor meer werkzekerheid

In Rome hebben enkele tienduizenden mensen betoogd voor een betere bescherming van de werkzekerheid en voor meer democratie. Er liepen ook vele studenten mee, die boos zijn wegens de hervorming van de universiteiten.

De betoging was georganiseerd door Italiës grootste vakbond CGIL. De betogers willen contracten die werknemers meer werkzekerheid bieden en namen ook de rechtste regering van Silvio Berlusconi in het vizier. "De toekomst is aan de jonge mensen en tewerkstelling. Meer rechten en meer democratie," luidde de slogan.

Er waren ook veel studenten afgezakt naar Rome. Zij zijn boos over de geplande hervorming van de universiteiten. Dinsdag wordt in het parlement gestemd over die hervorming. Heel wat tijdelijke contracten van onderzoekers zouden niet verlengd worden en de studenten vrezen voor de kwaliteit van het onderwijs. De werkloosheid onder de Italiaanse jongeren is erg hoog.

De betogers in Rome kwamen van over het hele land. Er werden daarvoor zowat 2.100 bussen en 13 speciale treinen ingezet.

De betogers hadden zich zoveel mogelijk uitgedost in het rood. De spandoeken viseerden onder meer Berlusconi, Fiat-baas Sergio Marchionne en de minister van Onderwijs Mariastella Gelmini.

"Ons land verdient een betere politieke klasse dan deze", zei Sussana Camusso van de CGIL in haar speech. "Ons land verdient deze cultuur van het recht van de sterkste niet, evenmin als het machismo. Wij willen meer rechten, meer werkgelegenheid en meer waardigheid."