Noord-Korea blaast warm maar ook koud

Noord-Korea heeft zijn spijt betuigd voor het feit dat er burgers gedood zijn bij de beschieting van het eiland Yeonpyeong maar het land blijft zijn zuiderbuur de schuld geven. Tegelijk waarschuwt het voor "onoverzienbare gevolgen" als de VS een vliegdekschip inzetten.

Het incident op Yeonpyeong werd uitgelokt door Zuid-Korea, aldus een commentaar via het staatspersbureau KCNA. Pyongyang beschuldigde Zuid-Korea ervan burgers op Yeonpyeong als menselijk schild te gebruiken.

"Indien dit waar is, is dat sterk te betreuren, maar de vijand moet verantwoordelijk gesteld worden voor het incident, doordat hij zo'n onmenselijke actie ondernam door het oprichten van "een menselijk schild" rond artilleriestellingen en in militaire faciliteiten vooraleer de provocatie te lanceren", aldus Noord-Korea.

"Onoverzienbaar"

Anderzijds heeft Noord-Korea gewaarschuwd voor de "onoverzienbare gevolgen" van het inzetten van een Amerikaans vliegdekschip tijdens gemeenschappelijke zeemanoeuvres met Zuid-Korea in de Gele Zee. "Indien de Verenigde Staten uiteindelijk hun vliegdekschip in de Gele Zee brengen, zal niemand de gevolgen hiervan kunnen inzien", laat Pyongyang weten.

Kort daarvoor had Noord-Korea beloofd "zonder mededogen te zullen slaan" bij een schending van zijn soevereine ruimte, onder meer in de Gele Zee. Daar zijn vanaf zondag gedurende vier dagen manoeuvres gepland met Zuid-Koreaanse en Amerikaanse marineschepen, onder meer het vliegdekschip George Washington. Voor Noord-Korea is dit een "nieuwe ontoelaatbare militaire provocatie".

Soldaten begraven

Nabij de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel zijn vandaag met militaire eer de twee matrozen begraven (foto) die deze week gedood werden bij de beschieting van het eiland Yeonpyeong. De ceremonie werd op de Zuid-Koreaanse tv uitgezonden. "We zullen zeker jullie dood wreken", zo sprak de stafchef van de marine, staande voor foto's van de twee soldaten.