Radio 1 kiest het beste Belgische lied

Radio 1 gaat vandaag op zoek naar het beste Belgische lied. Net als vorig jaar kunnen luisteraars gedurende de dag nog stemmen op de top 10. Om 9 uur is "100 op 1" op Radio 1 van start gegaan met het nummer 100: "Saudade" van Arsenal. Welk nummer het beste Belgische lied is, zal rond 18 uur bekend zijn.

Luisteraars van Radio 1 konden de afgelopen weken al stemmen voor de "100 op 1". Vorig jaar stond "Twee meisjes" van Raymond van het Groenewoud op nummer 1. Op 2 en 3 volgden "Ne me quitte pas" van Jacques Brel en "Eerste sneeuw" van Jan de Wilde.

Dit keer staan 24 platen in de lijst die er vorig jaar niet bij waren, waaronder een aantal re-entries, maar ook liedjes die de bovenste 100 nog nooit haalden. Daarbij oudere nummers (Yasmine en Front 242 zijn er bijvoorbeeld voor het eerst bij), maar ook veel nieuwe nummers: Amatorski, Daan en Absynthe Minded komen binnen in de bovenste helft van de lijst.

dEUS blijkt dit jaar de meest populaire groep want de groep staat 7 keer in de lijst, op de voet gevolgd door Raymond van het Groenewoud (6), Arno/TC Matic en Jacques Brel (elk 5). Daan (4), Absynthe Minded en Novastar (elk 3) doen het ook goed.

Dit jaar haalden 36 Nederlandstalige en 47 Engelstalige liedjes 100 op 1. Er zijn 8 Franstalige chansons en 1 lied in het Portugees. In 7 songs worden verschillende talen gezongen (zij het soms alleen in de titel). Er is ook 1 instrumentaal nummer.

Speciale editie

Zeven artiesten die al jaren in de lijst staan, brengen op vraag van Radio 1 hun "klassieker" in een volledig andere versie. Stijn Meuris maakt van "Ik hou van u" een countrylied, Raymond tovert "Gelukkig zijn" om tot een reggaesong, Luc De Vos laat horen dat "Mia" oorspronkelijk een rocknummer was, Zjef Vanuytsel actualiseert "De zotte morgen", Kris De Bruyne speelt "Amsterdam" met Hammond-orgel en ukelele. Een 30-koppige brassband begeleidt Lieven Tavernier in "Eerste sneeuw" en Hooverphonic laat horen hoe "Mad about you" klinkt met de nieuwe zangeres Noémie Wolfs.

Top 10: nog te kiezen

In alfabetische volgorde:

  • Als ze lacht - Yevgueni
  • Amsterdam - Kris De Bruyne
  • Eerste sneeuw - Jan De Wilde
  • Les yeux de ma mère - Arno
  • Mia - Gorki
  • My heroics, part one - Absynthe Minded
  • Ne me quitte pas - Jacques Brel
  • Nothing really ends - dEUS
  • Tim - Wim De Craene
  • Twee meisjes - Raymond van het Groenewoud

Wie wil meestemmen voor de top 10, kan dat via de site van Radio 1.