Vliegtuigen moeten minder omwegen maken

Binnenkort zullen vliegtuigen boven een belangrijk deel van Europa via een kortere route naar hun bestemming kunnen vliegen. Dat is het gevolg van een akkoord tussen België en vijf andere Europese landen over de indeling van het luchtruim.

Het luchtruim is verdeeld in tientallen vlieggebieden waardoor vliegtuigen in Europa vaak niet via een directe lijn van de ene stad naar de andere kunnen vliegen.

België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland gaan donderdag een akkoord ondertekenen waardoor in een gebied van 1,7 miljoen vierkante kilometer veel efficiënter gevlogen zal kunnen worden. Vliegtuigen zullen minder omwegen moeten maken, waardoor de vluchten korter en zuiniger worden.

In het gebied vinden jaarlijks ruim 5 miljoen vluchten plaats. Het akkoord moet in de zes landen wel nog apart geratificeerd worden. Het wordt gezien als een opstap naar heel Europa.