VS ongerust over nieuwe publicaties WikiLeaks

De Verenigde Staten maken zich zorgen over de nakende publicatie van geheime documenten door de website WikiLeaks. Enkele bondgenoten, waaronder ook ons land, werden al gewaarschuwd.

De klokkenluider WikiLeaks maakte al veel naam door tienduizenden geheime documenten over de oorlog in Afghanistan en zo'n 400.000 documenten over de oorlog in Irak op het internet te plaatsen. Ook delen van het dossier-Dutroux zijn er te vinden. Nu zou WikiLeaks opnieuw honderdduizenden documenten in omloop brengen, vooral materiaal dat afkomstig is uit e-mails en verslagen die opgesteld zijn door Amerikaanse diplomaten.

In die diplomatieke documenten zou niet altijd een even fraai beeld geschetst worden van leidend politiek personeel uit landen die doorgaans tot de vriendenkring van de Verenigde Staten worden gerekend. Er zouden ook bewijzen bij zijn van Amerikaanse financiering van groeperingen die strijden tegen gevestigde regimes, zoals de Koerdische verzetsbeweging PKK in Turkije, een bondgenoot van de Amerikanen.

Washington ziet de bui al hangen en heeft daarom zijn ambassadeurs op pad gestuurd met de boodschap dat er misschien wel informatie boven water zal komen die de vriendschapsbanden met de VS onder druk zouden kunnen zetten. Ook ons land zou al gewaarschuwd zijn. In Groot-Brittannië heeft de regering afgelopen nacht de krantenuitgevers er nog eens op gewezen welke gevolgen eventuele publicatie kan hebben voor de Britse belangen en de levens van Britse soldaten.

Wanneer de documenten op de website gepubliceerd zullen worden, is echter niet geweten. Bij WikiLeaks is het voorlopig windstil.