"Blik achter de schermen van VS-ambassades"

Op verschillende krantenwebsites zijn geheime Amerikaanse documenten verschenen. Die hadden moeten verschijnen op WikiLeaks, maar de klokkenluiderswebsite is het doelwit geworden van een cyberaanval.

"De documenten gunnen een blik op de onderhandelingen die achter de schermen plaatsvinden bij ambassades over de  hele wereld", meldt The New York Times, een van de vijf publicaties die onder embargo inzage kregen in de documenten die WikiLeaks vandaag wou publiceren. De andere zijn El Pais, The Guardian, Le Monde en Der Spiegel.

Het Witte Huis heeft de publicatie en redactionele aandacht voor de onthullingen onmiddellijk veroordeeld. In de documenten zou onder meer staan dat de Saudische koning Abdullah de VS heeft opgeroepen om Iran aan te vallen.

Over terrorisme wordt in de documenten gesteld dat de belangrijkste geldschieters van Al Qaeda nog altijd uit Saoedi-Arabië komen, en dat de Chinese overheid ooit geprobeerd heeft om computers te saboteren van de Amerikaanse overheid en van bondgenoten van de VS.

De Russische premier Poetin wordt in andere stukken omschreven als de "alpha dog", de dominante mannetjeshond. Zijn president Medvedev blijkt "bleek en onzeker". De Afghaanse president Karzai wordt in een ander document getypeerd als een "zwakke persoonlijkheid".

WiliLeaks is berucht geworden door het publiceren van geheime documenten, onder meer over activiteiten van het Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan. Oprichter Julian Assange had aangekondigd dat vandaag 250.000 geheime Amerikaanse documenten zouden worden gepubliceerd op de site, maar door een cyberaanval is de website offline.