"Hij is als gelukkig mens ingeslapen"

Zaterdagnacht, in de nacht na de première van zijn nieuwe stuk "Frans Woyzeck", is theaterschrijver en -regisseur Eric De Volder onverwachts in zijn slaap overleden. Hij was 64.

De Volder begon zijn carrière in de muziek met zijn deelname aan een boogie-band. Later stichtte hij Parisiana, een muziektheatergroep. In de jaren 70 was hij de drijvende kracht achter het cabaretgezelschap Het Belgisch Combo. In 1987 stichtte hij de vzw Kunst Is Modder (KIM).

De Volder was sinds 1992 de stichter en artistiek leider van het Gentse theatergezelschap TG Ceremonia. De Volder kreeg in 2003 de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten en voor Toneelliteratuur voor zijn stuk "Zwarte vogels in de bomen". Voor "Achter 't eten" kreeg hij in 2004 de Grote Theaterfestivalprijs.

In september verscheen "De Volder in stukken", waarin 22 theaterteksten van zijn hand verzameld werden.

Bekijk het archief over Eric De Volder op Cobra.be

Van improvisatie naar repertoire

De Volder werkte vanuit improvisaties rond bepaalde alledaagse thema's. "Dan boetseerde hij zijn stuk en zijn tekst daarrond", zegt Patrick Allegaert, artistiek leider van het Museum Dr. Guislain en vriend van De Volder. 

"Hij vertrok vanuit het dagdagelijkse en zette dit om in een heel eigen taal, kronkelig, bizar, grotesk, maar toch zeer herkenbaar. Hij kon mensen diep raken. Dat vond ik fantastisch."

Op uitnodiging van het NTGent waagde De Volder zich aan een bewerking van het repertoirestuk "Woyzeck", een onvoltooid werk van Georg Büchner. Hij schreef op basis van de tekstfragmenten een nieuw stuk in een muzikale en poëtische taal. Zaterdag woonde hij nog de première van het stuk bij.

"Het werk was een belangrijke stap in zijn carrière", zegt Allegaert. "Normaal is het werk van Eric zeer klein en ontstaat het in zijn atelier in Oudburg. Nu zag je de grote scène."

Tijdens het creatieproces van zijn voorstellingen maakte De Volder tekeningen van zijn acteurs en personages. "Hij was ook beeldend kunstenaar", zegt Allegaert.

"Zo'n fantastische artiest en fantastische mens"

"Eric was heel gelukkig", zegt actrice Marijke Pinoy, die zaterdag op de planken stond tijdens de première van "Frans Woyzeck". "Het was een heel intens repetitieproces geweest, het was een fantastische première. We hebben nog staan dansen 's nachts. Hij is als een gelukkige mens ingeslapen."

"Ik heb het een onwaarschijnlijk voorrecht gevonden om samen met Eric theater te kunnen maken. Dat is zo'n fantastische artiest, maar het is vooral een fantastische mens. Eric was iemand die u naar de essentie bracht zonder dat hij daar woorden aan verspilde."

Voorstellingen opgeschort

NTGent schort de voorstellingen van "Frans Woyzeck" tot en met zondag 5 december op. Er worden waarschijnlijk nieuwe data gezocht. Wie al een kaartje gekocht had, wordt op de hoogte gebracht. De speelreeks wordt op dinsdag 7 december hervat. "In ieder geval moeten we dit met zoveel schoonheid proberen verder te zetten", vindt Marijke Pinoy.

Op  zaterdag 4 december is er ook een herdenkingsmoment in de schouwburg van NTGent.