"Vlaams Belang wil Vlaamse Tea Party worden"

Filip Dewinter van Vlaams Belang wil dat zijn partij "de Vlaamse Tea Party-beweging" wordt, een Republikeinse burgerbeweging die met straatacties het verschil wil maken. Dat zei hij in "De zevende dag" op Eén.
De Tea Party-beweging is een rechtsconservatieve beweging in de Verenigde Staten die protesteert tegen enkele pas ingevoerde wetten, zoals in de gezondheidszorg. De Republikeinse Sarah Palin is vaak gastspreker op bijeenkomsten.

Journalist Ivan De Vadder stelde de vraag of de partij niet stilaan haar limieten heeft bereikt. De laatste verkiezingen waren geen hoogvlieger voor Vlaams Belang en de partij komt vaak in beeld door interne ruzies. Deze week was er nog het ontslag van Bart Debie omdat hij een ongepaste opmerking op Facebook had gezet.

Toch ziet Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter een grote toekomst voor zijn partij. "Electoraal zijn we teruggevallen tot 10%, maar ik zie toch in de rest van Europa dat er een toekomst is voor nationalistische partijen als ik kijk naar de groei van de partij van Geert Wilders en vandaag de Zwitserse Volkspartij die waarschijnlijk een groot succes zal boeken met het referendum over migranten."

"Vlaams Belang moet zich wel aanpassen aan de politieke omstandigheden en dat zijn we volop aan het doen", zegt Dewinter. "Vlaams Belang wil uitgroeien tot een Vlaamse Tea Party,  een Republikeinse burgerbeweging die van onderuit en via straatactie probeert duidelijk te maken dat we aan de kant van de bevolking staan tegen de asielinvasie. Het is een burgerbeweging die gevoed wordt door datgene wat leeft bij de bevolking en die luidop zegt wat de mensen in de straat stilletjes denken."

Journalist De Vadder ziet beelden uit het verleden opduiken waarin Vlaams Belangers met een halsdoek voor de mond op straat kwamen. "Het zal een gezond en stijlvol activisme zijn dat u van het Vlaams Belang mag verwachten", zegt Dewinter.

"We komen op straat omdat we vaststellen dat het werk in het parlement onvoldoende beloond wordt. We werken daar heel hard maar we krijgen er weinig return voor en dus moeten we ook op straat zichtbaar zijn."

"De straatacties willen niet zeggen dat we gefaald hebben in het parlement, maar de acties bieden een meerwaarde aan al het werk dat we doen in het parlement en in de provincie- en gemeenteraden."

"Bart Debie is afgesloten incident"

Over het Facebook-incident met Bart Debie zegt Dewinter dat het een afgesloten zaak is, maar geeft wel toe dat dergelijke incidenten de partij niet aantrekkelijk maken. "Wie intern ruzie maakt, komt niet geloofwaardig over, daar ben ik van overtuigd", zegt Dewinter. Toch relativeert Dewinter alles. "Rond Vlaams Belang hangt een collectieve samenzwering van stilzwijgen waardoor over politieke activiteiten e.d. nauwelijks bericht wordt, maar als het negatief is, dan wordt er wel uitgebreid over geschreven."

"Het ontslag van Bart Debie was een kwestie van goed fatsoen. Dat kon in feite niet", zegt Filip Dewinter. Hij stelt dat het niet relevant is of de uitspraak op Facebook ging over partijgenote Marie-Rose Morel of over iets anders. "We willen zelfs niet de indruk wekken alsof we dit zouden gedogen en dus was ontslag de enige mogelijkheid", besluit Dewinter. "Voor de partij is dit het einde van het incident. Maar als persoon raakt me dit natuurlijk wel."