BP verkoopt nog meer belangen na de olieramp

Het Britse oliebedrijf BP heeft voor 7 miljard dollar activiteiten in Pan American Energy (PAE) verkocht. Met de opbrengst wil het bedrijf de gevolgen van de olieramp in de Golf van Mexico voort afbetalen.

PAE is een Argentijnse olie- en gasproducent. BP had een belang van 60 procent in het bedrijf, maar heeft dat nu verkocht aan het Argentijnse energiebedrijf Bridas.

BP zoekt geld om de economische en ecologische gevolgen van de olieramp te betalen. Dat zal het bedrijf zo'n 40 miljard dollar kosten. BP is van plan om tegen eind 2011 voor 30 miljard belangen te verkopen om zo het merendeel van de kosten af te lossen. Tot nu toe heeft de oliereus al 21 miljard dollar opgehaald.

Naweeën van "grootste milieuramp in de geschiedenis"

Op 20 april van dit jaar ontplofte het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Waarschijnlijk is nalatigheid van onder meer BP een van de oorzaken van de ontploffing. Herhaaldelijke pogingen om het lek op 1.500 meter onder water te dichten, draaiden op niets uit. Pas eind juli kon het lek definitief gedicht worden.

Toen waren al honderdduizenden liters ruwe olie in zee gestroomd. Dat had negatieve gevolgen voor de visserij en het toerisme in de kuststaten van de VS. Maar vooral voor de natuur is het olielek een ramp, "de ergste milieuramp uit de geschiedenis van de VS", zoals Amerikaans president Barack Obama zei. Duizenden vrijwilligers werden ingezet om de olie te ruimen.