Brusselse daklozencentra vol door vrieskou

Door de vrieskou zijn alle huidige bedden in de daklozencentra in het Brussels Gewest al bezet. Sinds woensdag is het aantal daklozen dat opvang nodig heeft, verdubbeld. De komende dagen komen er wel nog 150 extra bedden bij.

Gisteren leek de situatie al bij al nog mee te vallen, maar intussen blijken alle opvangcentra voor daklozen in het Brussels Gewest overvol te zitten. De vrieskou heeft daar veel, zo niet alles mee te maken. Afgelopen nacht daalde het kwik enkele graden onder nul en ook vandaag zullen de temperaturen nauwelijks boven het vriespunt uitkomen.

Daklozenopvangcentra weten dan wat hen te wachten staat. In enkele dagen tijd is het aantal daklozen dat hulp vraagt, verdubbeld. In een gebouw aan de Anderlechtse Poort, waar dakloze vrouwen en families terechtkunnen, zijn alle 150 plaatsen bezet. Ook in een oud postgebouw in de Veldstraat in Etterbeek (foto bovenaan), waar sinds een paar dagen extra opvang voor alleenstaande dakloze mannen is voorzien, waren alle 150 bedden afgelopen nacht bezet.

Volgens Samu social, de officiële opvangdienst van het Brussels Gewest, klopt het niet volledig dat alle centra volzet zijn. In de Veldstraat zouden er bijvoorbeeld nog 100 tot 150 extra plaatsen gecreëerd kunnen worden. De komende dagen zullen er nog 150 extra bedden worden klaargezet, zegt Samu social, dat benadrukt dat niemand geweigerd wordt.

Naast de opvangcentra zijn er nog een aantal opvanginitiatieven van vzw's, zoals Hoeksteen, Pierre Dangle aan het Zuidstation en Poverello, maar ook daar waren afgelopen nacht bijna alle plaatsen bezet.