Een vierde explosie in Pike River-mijn

In de Pike River-koolmijn in Nieuw-Zeeland heeft zich zondag een nieuwe explosie voorgedaan. Het is al de vierde explosie sinds 29 kompels er kwamen vast te zitten midden november. Er is al een tijdje geen hoop meer dat de kompels nog in leven zijn.

Volgens de politie zijn er geen gewonden gevallen bij deze laatste explosie. "Het incident bewijst wel de instabiliteit van het mijngas en verhoogt de risico's voor de werkzaamheden in deze omgeving", zei hoofdcommissaris Dave Cliff aan Radio New Zealand.

"Het verplicht ons voorrang te geven aan de veiligheid voor de betrokken personen", voegde hij eraan toe. Het bergen van de lichamen van de 29 mijnwerkers zal naar verwachting meerdere weken in beslag nemen.

Eerste minister John Key heeft inmiddels aangekondigd dat een commissie wordt opgericht die de dood van de 29 mijnwerkers zal onderzoeken.