Floris wint "So you think you can dance"

De Nederlander Floris Bosveld heeft het tweede seizoen van "So you think you can dance" op VTM gewonnen. Hij mag zich de "meest favoriete danser van de Lage Landen" noemen. Bosveld mag een dansopleiding naar keuze volgen, krijgt 25.000 euro en mag een hoofdrol vertolken in de Nederlandse dansfilm "Body Language".

De 18-jarige student Floris Bosveld heeft als eigen stijl hiphop, maar heeft zich volgens de jury tijdens de show altijd verder ontwikkeld in andere stijlen. Jurylid Jan Kooijman heeft meermaals tijdens de shows gezegd dat hij Floris de overwinning het meest gunde "omdat hij er het meest aan zal hebben om een technische opleiding te volgen". Kooijman werd in die mening duidelijk gevolgd door de kijkers van het Nederlands-Belgische programma.

In de finale was jazz- en hiphopdanseres Lise de enige Vlaamse kandidaat. Ze nam het op tegen drie Nederlandse kandidaten: modern danseres Natasha en hiphoppers Floris en Lorenzo. Tijdens de finale moesten de dansers drie keer aan de slag, waardoor iedereen met iedereen moest dansen, ook de meisjes en jongens onderling.

Na de 3 koppeldansen viel een eerste danser af: Natasha. De drie overgebleven dansers moesten dan nog een solo dansen. Daarna viel nog een kandidaat af: de Vlaamse Lise.

Floris en Lorenzo moesten dan met elkaar in duel. De dansers moesten hun danspasjes ter plekke improviseren op "I wanna know your name" van Famous. De jury moest daarna beslissen wie de battle heeft gewonnen. Ze kozen allemaal voor Floris. De kijkers volgden die mening. Floris kreeg het meeste stemmen achter zijn naam.

Eerste koppeldansen: ballroom

Natasha en Floris (foto) mochten/moesten de spits van de show afbijten met een quickstep in een vrolijke en speelse choreografie van Peter Bosveld op "We no speak Americano" van Yolanda Be Cool. "Wat een briljante opening van de show", zei juryvoorzitter Jan Kooijman.

Jurylid en ballroomkampioene Euvgenia Parakhina was ook vol lof over de quickstep. "Floris, je was echt goed, technisch en artistiek. In de muziek kenden we wonderkinderen zoals Mozart en Beethoven. In het dansen kennen we nu Floris. En Natasha: alle choreografen geven jou de moeilijkste choreografieën en dat wil zeggen dat ze met jou meer durven dan met de andere dansers."

Daarna was het de beurt aan Lise en Lorenzo met een rumba in een choreo van Roemjana de Haan en Koen Brouwers op "Heaven" van de Nederlandse zangeres Do. "Verschrikkelijk goed", was het eerste dat jurylid Euvgenia Parakhina zei.

Vorige week moesten Lise en Lorenzo (foto) ook samen dansen, maar er waren wat spanningen omdat Lorenzo een mentale dip had. Dat was toen ook in de preformance te zien. "Vorige week kreeg je in de slow foxtrot een nul van mij, maar deze week een tien op techniek en twintig op performance", zegt Parakhina. "En Lise, vrouwelijker, sexyer dan dit kan niet."

Jurylid Dan Karaty uit de VS maakte een kleine tussenstand. "Als dit een race was, dan stond Lise nu op kop. Sorry Lorenzo, ik heb niet zoveel naar jou gekeken."

Nog 'ns als koppel: hiphop en jazz

Bij de tweede koppeldans kregen Lise en Floris een hiphop lyrical voorgeschoteld van Vincent Vianen op "I hate this part" van Pussycat Dolls. De stijl ligt beide dansers, volgens Floris heeft Lise er ook de "perfecte billen" voor, zo zei hij in een filmpje.

"Dat was gestoord. Vincent (de choreograaf), jij bent "sick"", zei jurylid Dan Karaty. "Jullie hadden de choreografie in jullie, alles was loepzuiver, ook de individuele stukken waren waw. De andere twee finalisten zouden deze choreo nooit zo hebben kunnen dansen als jullie. Waw."

"Dit was een van de beste hiphop choreografieën die ik dit seizoen gezien heb", zei jurylid Marco Gerris. "Ik heb al veel hiphop gezien en dit was echt wereldniveau."

Natascha en Lorenzo mochten daarna met een moderne choreografie van Isabelle Beernaert op "Kissing you" van Desree. Het idee achter de choreografie was de liefdesscène tussen Romeo en Julia aan haar balkon.

"Dan zei daarnet dat jullie de hiphop lyrical nooit zo hadden kunnen doen als zij, maar ik vind dat Lise en Floris deze moderne dans ook nooit zo hadden kunnen brengen als jullie dat gedaan hebben", zei Jan Kooijman.

"Ik had kippenvel en de laatste keer dat ik dat had in deze show, was twee weken geleden ook al bij jullie", zei Marco Gerris. "Shakespeare was een genie in zijn ding, maar jullie zijn een genie in dansen. Echt vet. Waw."

De jongens met de jongens en de meisjes met de meisjes

Floris en Lorenzo waren superhelden in een hiphop fast-choreografie van Roberto da Costa op "Like a G6" van Far East Movement. Floris was "The high school kid" en Lorenzo "The comeback kid". Na een minutenlang applaus kon Dan Karaty toch nog zeggen dat hij verwonderd was dat de jongens elkaars specialiteit konden overnemen. "Bedankt voor het entertainment."

Lise en Natasha mochten de show afsluiten met een jazzchoreografie van Laurent Flament op "This is the last time" van Keane. "Jullie lijken een soort van dansende tweeling, maar toch zijn jullie heel verschillend", zei Jan Kooijman. "Natasha's technisch niveau is zo hoog, maar bij Lise is de performance dan weer zo hoog."

"Dames staan boven", zegt Euvgenia Parakhina. Dan Karaty sloot zich daarbij aan. Marco Gerris vond het vooral belangrijk dat de meisjes zich samen geamuseerd hadden tijdens het optreden.

Top 18 verenigd, jurylid Jan Kooijman danst ook mee

Het programma "So you think you can dance" ging van start met 18 deelnemers en elke week viel een meisje en een jongen af. Voor de finale kwam de top 18 nog eens samen voor een groepschoreografie op de muziek van Jason Derulo die live zijn nummer "Solo" bracht.

Maar niet alleen de top 18 van het tweede seizoen van de Nederlands-Belgische "So you think you can dance" mocht optreden. Ook winnares Els Smekens van het eerste seizoen stond nog eens op het podium, samen met jurylid Jan Kooijman. Kooijman had in een vorige aflevering beloofd dat hij zelf ook eens zou dansen. Van 2000 tot 2009 werkte hij als professioneel danser bij het Scapino Ballet. Tegenwoordig concentreert hij zich op zijn carrière als acteur. Hij speelt onder andere mee in "Goede tijden, slechte tijden".