Gespannen sfeer bij verkiezingen in Egypte

In Egypte zijn er vandaag parlementsverkiezingen. Verwacht wordt dat de Nationaal-Democratische Partij van president Hosni Moebarak de overwinning haalt. In de aanloop naar de verkiezingen was er sprake van censuur, repressie van oppositiepartijen en rellen.

Deze morgen nog werd de zoon van een kandidaat neergestoken in de hoofdstad Caïro. Ook de afgelopen dagen waren er confrontaties tussen rivaliserende fracties.

In het parlement heeft de NDP van Moebarak de meerderheid. De grootste oppositie in het parlement komt van de Moslimbroederschap. Die organisatie is verboden, maar de kandidaten deden in 2005 mee aan de verkiezingen als "onafhankelijke" kandidaten. Ook nu proberen ze het verbod op hun partij op die manier te omzeilen. Maar er was in de media ook heel wat censuur.

Verwacht wordt dat slechts 10 procent van alle stemgerechtigde Egyptenaren zal komen opdagen. De meeste mensen blijven thuis uit angst voor oproer in de straten.