Het wordt bibberen volgende week, ook overdag

Het wordt stilaan tijd om de warmere kledij bovenaan in de kast te leggen, want er komt een heel koude week op ons af. De middagtemperatuur zal telkens net boven of onder het vriespunt liggen, maar kan her en der tot -6 of -8 gaan. Het is al 17 jaar geleden dat het in november nog eens zo koud is geweest.
(archieffoto december 2009)

Afgelopen week kregen we in België met de eerste winterprikjes te maken. De Hoge Venen kregen de eerste sneeuw over zich heen, enkele dagen geleden ontwaakten ook enkele gemeenten in West- en Oost-Vlaanderen onder een laagje sneeuw. Elders in Vlaanderen viel er smeltende sneeuw.

Afgelopen nacht dook het kwik enkele graden onder nul en ook vanmorgen vroeg vroor het nog. Vandaag blijft het droog met tamelijk wat zon. Maar ook overdag zal het koud aanvoelen, met temperaturen die rond het vriespunt schommelen.

In het zuiden en het oosten van België kan er vannacht opnieuw sneeuw vallen. Ook morgen valt er wellicht lichte sneeuw. Vanaf dinsdag wordt het ook overdag bibberen. Een zeer koud aanvoelende noordoostendwind is daar de oorzaak van.

De middagtemperaturen zullen rond het vriespunt schommelen, maar in de loop van de dag kan het woensdag en donderdag vriezen tot -6 en -8. Vanaf woensdag kan het ook op meer plaatsen sneeuwen.

VAB waarschuwt voor lege batterijen

Automobilistenvereniging VAB waarschuwt dat de eerste winterprik mogelijk veel startproblemen zal veroorzaken morgenvroeg. De organisatie raadt bestuurders aan om in het weekend 20 tot 40 kilometer te gaan rijden om de batterijen op te laden.

De vriestemperaturen herleiden accu's tot 50% van hun capaciteit of nog minder. De batterijen raken ook leeg doordat verschillende "energieverslinders" in de auto, zoals de achterruitverwarming, vaker gebruikt worden. Als de batterij niet volledig opgeladen is, kunnen problemen ontstaan wanneer de auto weer wordt opgestart.