Honderden stappen door Brussel voor klimaat

In Brussel zijn enkele honderden mensen opgestapt in een betoging voor het klimaat. Ze stapten van het Noordstation naar de Kunstberg. Rond 16 uur was er een gezamenlijk zangmoment, een klimaatvriendelijke herwerking van "Hey Jude" van The Beatles.

Volgens de politie stapten zo'n 1.500 mensen mee in de betoging, de organisatie spreekt over 4.000 manifestanten. De manifestatie is een initiatief van de klimaatcoalitie, een verzameling van zo'n 80 milieugroepen, Noord-Zuidorganisaties en jeugdbewegingen maar ook de vakbonden en enkele politieke partijen zijn aangesloten bij de coalitie. Ze willen hun stem laten horen voor het begin van een grote klimaatconferentie in Cancún in Mexico morgen.

De betogers eisen een duurzaam akkoord over onder andere de vermindering van broeikasgassen. De klimaatcoalitie wil dat de Europese doelstelling inzake CO2-vermindering verder moet gaan dan een daling van 20%. 

"De verwachtingen voor de klimaattop in Cancún zijn niet zo strak gespannen als vorig jaar voor de top in Kopenhagen", zegt coördinator Sofie Sas van de klimaatcoalitie. "Toch is het voor ons land een uitzonderlijke top. Als Europees voorzitter moet België tijdens de top de Europese delegatie leiden. Daarom heeft de klimaatcoalitie alvast een eisenbundel opgesteld voor de politieke leiders die ze kunnen meenemen aan de onderhandelingstafel."