Korea's: China stelt spoedoverleg voor

Na de Noord-Koreaanse militaire actie tegen een Zuid-Koreaans eiland, heeft China vandaag voorgesteld om begin december spoedoverleg te houden in het kader van het zespartijen-overleg. Zuid-Korea en Japan reageren voorzichtig op het voorstel.

De hoofdonderhandelaars van de beide Korea's, de Verenigde Staten, China, Japan en Rusland, zouden begin december in Peking moeten samenkomen. Dat heeft de Chinese speciale gezant voor het Koreaanse schiereiland vandaag in Peking voorgesteld. "De internationale gemeenschap is bijzonder verontrust - in het bijzonder de partners van het zespartijenoverleg- door de spanningen op het Koreaanse schiereiland", aldus de gezant.

Het mogelijke overleg zou echter geen hervatting zijn van het zespartijenoverleg dat in april 2009 door Noord-Korea eenzijdig werd afgebroken. In het middelpunt van die gesprekken, die in 2003 begonnen, staat de beëindiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

Zuid-Korea liet weten dat het nu niet het moment is om het zeslandenoverleg zelf opnieuw op te starten, maar een spoedzitting over de huidige spanningen moet "heel voorzichtig" bekeken worden, in het licht van de recente onthullingen over het programma voor de verrijking van uranium van het noorden en de aanval op het eiland (foto: een beschadigd huis op Yeongpyeong). Ook Japan heeft eerder behoedzaam gereageerd.