Reddingsplan voor Ierland is goedgekeurd

Ierland krijgt voor 85 miljard euro financiële hulp. Dat hebben de ministers van Financiën van de eurozone vanavond beslist. 50 miljard euro is bestemd voor de sanering van de Ierse staatsfinanciën en 35 miljard voor het Ierse bankensysteem.

De rente die Ierland de andere eurolanden en het IMF moet betalen, wordt volgende week vastgelegd. Ze zal lager zijn dan de 9 % die het op de financiële markten moet betalen, maar wel hoger dan de 5 % die Griekenland moet betalen. Gemiddeld zal ze waarschijnlijk 6 % zijn.

In ruil voor de steun moeten de Ieren de komende jaren fors besparen. Gisteren kwam de Ierse bevolking nog massaal op straat om daar tegen te protesteren. Het kredietprogramma zou over drie jaar lopen.

Na het overleg tussen de ministers van de eurozone is er nog overlegd met de EU-landen buiten de eurozone. Eerder hadden de ministers al een akkoord bereikt over het betrekken van de privésector, zoals de banken, in het toekomstig permanent reddingsmechanisme voor de eurozone. Dat zal niet, zoals Duitsland wou, op automatische basis gebeuren, maar wel "geval per geval".

Ook dat permanente noodfonds voor eurolanden in moeilijkheden is goedgekeurd. Het moet in 2013 in werking treden en het tijdelijke noodfonds van 750 miljard euro vervangen waar de hulp voor Ierland uit komt.

"Eurozone moet zijn munt verdedigen"

De eurozone moet er alles aan doen om zijn munt te redden. Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders (MR) gezegd bij het begin van de vergadering van de Europese ministers van Financiën, die hij voorzit omdat België momenteel voorzitter is van de Europese Unie. "We moeten alle maatregelen goedkeuren waardoor we in de toekomst aan nieuwe strubbelingen kunnen weerstaan", zei Reynders.