Zwitsers stemmen voor uitwijzing na misdaad

Criminele buitenlanders moeten na een veroordeling voor een zwaar delict Zwitserland verlaten. Het voorstel heeft een meerderheid gehaald in een omstreden referendum, zo blijkt na een definitieve telling van de stemmen in alle 26 Zwitserse kantons.

52,9 procent van de uitgebrachte stemmen was voor de uitwijzing van veroordeelde criminele buitenlanders. Naast een aantal ernstige geweldmisdrijven (verkrachting, zware seksuele inbreuken, drugstrafiek) zouden ook zwartwerk en sociale fraude na het uitzitten van de veroordeling tot uitwijzing leiden. De maatregel zal ook gelden voor burgers van de Europese Unie.

Een tegenvoorstel van de regering en het parlement, dat stelde dat elk geval juridisch apart moet bekeken worden, behaalde geen meerderheid en werd afgewezen met 54,2 procent.

De helft van alle gevangenen in Zwitserland zijn allochtonen. Het parlement moet nu een lijst opstellen bij welke overtredingen er een automatische uitwijzing volgt. Dat kan volgens parlementsleden nog enkele jaren in beslag nemen.

Zwitserse Volkspartij

Het referendum kwam er op initiatief van de rechtspopulistische Zwitserse Volkspartij. Om het referendum te kunnen organiseren, waren er minstens 100.000 handtekeningen nodig. Het werden er dubbel zoveel, een teken dat het onderwerp leeft in Zwitserland.

Dat bleek ook uit de opkomst: meer dan de helft van de Zwitsers is gaan stemmen. Normaal is dat maar zo'n 30 procent.

In Zwitserland zijn er vaker volksraadplegingen over maatschappelijke onderwerpen. Bij een referendum vorig jaar werd al een voorstel van de Volkspartij goedgekeurd. Door dat voorstel zullen er in Zwitserland geen nieuwe minaretten meer mogen worden gebouwd.