"Zelfs zonder regering in 2011 op schema"

België heeft een goed dossier en zal de economische crisis overleven. Dat heeft Europees president en ex-premier Herman Van Rompuy gezegd in "De ochtend". "Zelfs als we geen regering hebben in 2011, zal het tekort ook dan maar 4,7 procent bedragen. En we moeten 4,1 procent halen. Met een kleine inspanning zitten we dus op schema."

De voorbije weken groeide het aantal berichten dat ons land in het vizier komt van een grote economische crisis. Ook vandaag weer. "Als de politieke crisis blijft duren, kan België over enkele weken in moeilijkheden geraken", laat minister van Financiën Didier Reynders (MR) optekenen in De Morgen.

Volgens Van Rompuy zal het zeker zo'n vaart niet lopen. "Je moet eerst kijken naar de objectieve factoren, want die halen het uiteindelijk. Wie een goed dossier heeft, overleeft." En België heeft een goed dossier, aldus Van Rompuy.

"We hebben een begrotingstekort dat wellicht het laagste is van heel West-Europa. Veel lager dan Frankrijk, Nederland of Groot-Brittannië en even hoog of even laag als Duitsland. We hebben inderdaad veel schulden. We hebben trouwens traditioneel een hoge schuld, maar dat verschil is de laatste jaren enorm afgenomen", zegt Van Rompuy.

"Objectieve factoren doorslaggevend"

"Onze begroting voor 2010 is opgemaakt door een regering die ik zeer goed ken omdat ik er 11 maanden het voorzitterschap over gehad heb. We hebben in de zomer van 2009 niet alleen een begroting gemaakt voor 2010, maar ook voor 2011. Zelfs als er niets gebeurt en we geen regering hebben in 2011 - we zijn in een absurde hypothese aan het redeneren -, zal het tekort ook dan maar 4,7 procent van het bbp bedragen. En we moeten 4,1 procent halen. Met een kleine inspanning zitten we dus op schema."

Met andere woorden: België hoeft geen schrik te hebben. Maar Van Rompuy waarschuwt onze politieke leiders wel om de aandacht niet te hard op ons land te vestigen. "Het psychologische klimaat rond een land, nu bepaald door een lange regeringscrisis, kan een rol spelen. Maar uiteindelijk zijn de objectieve factoren doorslaggevend."

Tot slot blijft Van Rompuy pleiten voor meer coördinatie binnen Europa. "Het moet niet allemaal hetzelfde beleid zijn, maar we moeten allemaal in dezelfde richting werken", oordeelt de ex-premier. Hij blijft er wel van overtuigd dat Europa ook deze crisis te boven zal komen.