Actieplan tegen winkeldiefstallen versneld

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) wil snel meer politie laten patrouilleren in winkelstraten. Elk jaar zijn er meer controles tijdens de eindejaarsperiode, maar na de overval op een juwelier in Tubeke afgelopen weekend komen er sneller extra veiligheidsmaatregelen voor handelaars.

20 tot 25 procent van alle winkelovervallen gebeurt in december en januari. Daarom houdt de lokale politie tussen Kerstmis en Nieuwjaar steeds extra patrouilles.

Maar gisteren, na de overval met dodelijke afloop op een juwelier in Tubeke, had ondernemersorganisatie Unizo ervoor gepleit om het actieplan tegen winkeldiefstallen sneller op gang te schieten. Minister Turtelboom (kleine foto) geeft gehoor aan deze noodkreet en organiseert het begeleidende overleg met de zelfstandigenorganisaties al deze week. Daardoor zou het plan volgende week eventueel al in werking kunnen treden.

In de strijd tegen de winkeldiefstallen plant Turtelboom ook een nieuwe omzendbrief rond de zogenoemde "buurtinformatienetwerken" (BIN's), die handelaars en politie toelaten mekaar snel op de hoogte te brengen van eventuele incidenten. De nieuwe omzendbrief vraagt de lokale politie dergelijke netwerken actief te stimuleren en maakt het mogelijk voortaan met beveiligde e-mails en sms'jes te werken. Op dit moment gebeurt de communicatie nog via voicemails.