Continental veroordeeld in proces over Concorde

De Amerikaanse vliegtuigmaatschappij Continental Airlines moet een boete van 200.000 euro betalen voor de ramp met de Concorde van 10 jaar geleden. De rechter in Parijs oordeelt dat een loszittend metalen stukje de crash heeft veroorzaakt. Continental moet ook 1 miljoen euro betalen aan Air France.

De Concorde, het supersonische toestel van Air France, crashte in de zomer van 2000 en daarbij kwamen toen 113 mensen om het leven. Het ongeval gebeurde net na het opstijgen even buiten de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs.

Door een klapband hadden brokstukken de kerosinetanks vernield en had het vliegtuig vuur gevat. Uit onderzoek bleek dat de klapband werd veroorzaakt door een metalen stukje dat op de landingsbaan lag. Dat was afkomstig van een vliegtuig van Continental Airlines dat even daarvoor was opgestegen.

Volgens de rechter is Continental Airlines "crimineel gezien verantwoordelijk" voor de ramp. Daarom moet de maatschappij 200.000 euro boete betalen én een schadevergoeding van 1 miljoen euro aan Air France. John Taylor, een werknemer van Continental, krijgt een boete van 2.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 15 maanden. Hij zou het metalen plaatje slecht hebben gemonteerd. De anderen die ook voor de rechter moesten verschijnen, zijn vrijgesproken. Continental gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter.

Tijdens het proces zeiden de advocaten van Continental dat de verantwoordelijkheid voor de ramp bij Air France ligt, en niet bij hen. Air France heeft zo'n 100 miljoen euro moeten betalen aan de families van de slachtoffers.