Eerste geluidsartieste wint Turner Prize

De Schotse kunstenares Susan Philipsz heeft de Turner Prize gewonnen, de meest prestigieuze prijs voor hedendaagse kunst. De Britse prijs, die 25.000 pond (zo'n 30.000 euro) waard is, wordt elk jaar uitgereikt aan een artiest onder de 50.

Philipsz is de eerste geluidsartieste die de prijs wint. Ze wint met met een geluidsinstallatie waarbij haar eigen stem heeft opgenomen terwijl ze drie versies van een Schotse folksong zingt. De jury noemt haar werk "treffend en melancholisch".

De klankopname is te horen in een lege zaal van de Tate Gallery, waar het werk van de vier genomineerde kunstenaars tentoongesteld is. Oorspronkelijk was ze te horen bij de drie bruggen over de Clyde, de rivier in Philipsz' geboortestad Glasgow.

Philipsz zegt dat ze "erg vereerd is" met de onderscheiding, maar critici vinden het niet kunnen dat ze als geluidsartiest de prestigieuze Turner Prize wint. "Wat zij doet is muziek, geen kunst", zegt een groep kunstenaars die zich The Stuckists noemt en de Turner Prize al jaren hekelt. "Het is gewoon iemand die zingt in een lege kamer. Dat kun je geen kunst noemen".