Eerste ivm-baby geboren in Vlaanderen

In Vilvoorde is voor het eerst in Vlaanderen een proefbuisbaby geboren na een nieuwe vruchtbaarheids- behandeling: in-vitromaturatie (ivm) is een alternatief voor de klassieke ivf-behandeling. Met ivm is het mogelijk de eicellen te laten rijpen in het laboratorium en is er minder kans op bijwerkingen.

Bij ivf krijgt een vrouw hormonen toegediend om meerdere eicellen te doen rijpen. Die worden daarna in het laboratorium met zaadcellen bevrucht en bij de vrouw teruggeplaatst. Maar de hormonale medicatie kan ernstige bijwerkingen (vochtophoping in de buik, onderbuikpijn en verhoogd risico op trombose) veroorzaken bij vrouwen met veel eicellen.

De nieuwe techniek, ivm, geeft minder bijwerkingen. Maar de slaagkans om zwanger te worden ligt wel lager: 15-20 procent tegenover 30-40 procent met ivf.

Het UZ in Brussel introduceerde in januari als eerste ivm. Sindsdien werden 46 vrouwen behandeld en raakten 12 van hen zwanger. De techniek is vooral geschikt voor vrouwen met een grote eicelreserve. Ivm wordt op steeds grotere schaal toegepast in Scandinavië, Italië, Canada en Zuid-Korea.