EU dreigt met sancties tegen Ivoorkust

"Als de politieke crisis in Ivoorkust niet ophoudt, zal de Europese Unie maatregelen nemen." Dat heeft Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid van de EU, gezegd. Ook andere internationale instellingen dreigen met sancties. België stuurt intussen para's naar het West-Afrikaanse land.

Zowel Laurent Gbagbo als Alassane Ouattara hebben de eed als president van Ivoorkust afgelegd na de verkiezingen. Maar de internationale gemeenschap erkent de zege van Ouattara en vraagt Gbagbo een stap opzij te zetten. De politieke impasse creëert hoogspanning in het verdeelde Ivoorkust, een voormalige kolonie van Frankrijk. Waarnemers vrezen een burgeroorlog.

Naast de EU dreigen ook de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank met sancties als er geen oplossing komt voor het politieke conflict. Het gaat om economische sancties, zoals het bevriezen van leningen en ontwikkelingshulp.

België heeft ondertussen een team van para's naar Ivoorkust gestuurd. Ze moeten er in geval van problemen het Belgische personeel beschermen. "De para's moeten in geval van nood de ambassaseur, het diplomatiek personeel en andere Belgen in offciële functies beschermen, mocht dat nodig zijn", zo meldt minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). De luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft de vluchten van en naar Abijan, de grootste stad van Ivoorkust, zeker tot dinsdag opgeschort. Al sinds zaterdag vliegen geen toestellen meer van Brussel naar Abijan door de onrust in het land.

Thabo Mbeki bemiddelt tussen de twee "presidenten"

Voormalig president van Zuid-Afrika Thabo Mbeki heeft intussen gesproken met beide rivalen voor het presidentschap. "De situatie is ernstig", zei hij achteraf. "Het is belangrijk dat er niet opnieuw oorlog uitbreekt en dat we een vreedzame oplossing kunnen vinden."

Gisteravond heeft eerste minister Guillaume Soro een nieuwe regering bekendgemaakt op vraag van Ouattara (foto links). Gbagbo erkent die niet en heeft gereageerd door zelf een nieuwe eerste minister aan te stellen. De internationale gemeenschap erkent oppositiekandidaat Ouattara als winnaar van de verkiezingen.

President Gbagbo rekent op de steun van het leger om aan de macht te kunnen blijven. Ouattara heeft dan weer veel medestanders bij de rebellengroeperingen in het noorden van het land. Als Mbeki geen uitweg vindt, zullen die opnieuw de wapens opnemen, zo wordt gevreesd. In 2002 woedde in Ivoorkust een burgeroorlog. De Afrikaanse Unie, die Mbeki op bemiddelingsmissie heeft gestuurd, vraagt beide partijen om "terughoudendheid".

Grenzen gaan vandaag weer open

De grenzen van Ivoorkust, die sinds donderdag gesloten waren als gevolg van het geweld na de betwiste presidentsverkiezingen, gaan vandaag opnieuw open. Dat maakte het leger gisteravond bekend op de openbare omroep.

"De landsgrenzen, de luchthavens en de havens zullen opnieuw worden opengesteld voor personen en goederen, maar de veiligheidsmaatregelen zullen worden opgevoerd", luidde het. Het nachtelijke uitgaansverbod is wel verlengd tot 13 december.