Gutman: "Kernwapens in Kleine Brogel"

De Amerikaanse ambassadeur in België, Howard Gutman, heeft een jaar geleden in een vertrouwelijk document gezegd dat er in Kleine Brogel kernwapens liggen. Dat staat in documenten die de klokkenluiderssite WikiLeaks recent gepubliceerd heeft.

Gutman zou de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken  Hillary Clinton hebben gebrieft over het Belgische standpunt inzake ontwapening. Clinton was eind vorig jaar op bezoek in België.

In het document zegt Gutman letterlijk: "'België heeft een bijzonder belang in nucleaire ontwapening want het neemt deel aan de kernmacht van de NAVO in Kleine Brogel."

Nog nooit is Kleine Brogel expliciet genoemd als kernopslagplaats, zegt buitenlandspecialist Rik Coolsaet. "Ik denk dat het inderdaad de eerste keer is dat je in een officieel politiek document, niet in een technisch document, zwart op wit leest dat Kleine Brogel is opgenomen in het kernwapenarsenaal van de NAVO", aldus Coolsaet.

Leterme

Nog volgens het gelekte document zou Yves Leterme als minister van Buitenlandse Zaken in 2009 te gretig zijn ingegaan op een Duits voorstel om die kernwapens weg te halen. Ambtenaren van Defensie en Buitenlandse Zaken zouden Leterme toen hebben teruggefloten.

Leterme herhaalde dat de regering de lijn volgt dat nucleaire ontwapening alleen kan in de context van de NAVO en geen zaak is van ambtenaren. In een democratie als België bepalen de politici de beleidslijnen en niet de ambtenaren, zo zei hij.

De Crem

Eerder had minister van Defensie Pieter  De Crem (CD&V) al wel eens het "publiek geheim" van de kernwapens bevestigd.

Begin 2008, enkele weken na zijn aantreden zei De Crem: "Defensie ontkent noch bevestigt, maar iedereen weet dat er in Kleine Brogel een nucleaire capaciteit aanwezig is. Alles gebeurt in NAVO-verband en alle sleutels en procedures zijn met alle andere NAVO-staten vastgelegd. We hopen natuurlijk allemaal dat er ooit een kernwapenvrije wereld komt, maar voorlopig is dat door de toestand in de wereld niet mogelijk. Daarom zijn er - ook op andere plaatsen in Europa - kernwapens."