ICC onderzoekt aanval van Noord-Korea

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (ICC) heeft een vooronderzoek naar Noord-Korea geopend. Het is de bedoeling om na te gaan of het land oorlogsmisdaden heeft begaan bij de raketaanvallen van november. Intussen heeft de Amerikaanse president Barack Obama overleg gepleegd met zijn Chinese ambtsgenoot Hu Jintao.
Zuid-Koreanen betogen in Seoel tegen de legeroefeningen.

Op 23 november bestookte Noord-Korea het Zuid-Koreaanse eiland Yeongpyeong in de Gele Zee met raketten. Daarbij kwamen 2 mariniers en 2 burgers om. Maar dat is niet de enige Noord-Koreaanse actie die het ICC gaat onderzoeken. Ook de aanval op een Zuid-Koreaans schip in maart van dit jaar wordt door het ICC tegen het licht gehouden.

Als het ICC oordeelt dat er sprake is van oorlogsmisdaden, kan het een arrestatiebevel tegen de Noord-Koreaanse leiders uitvaardigen.

VS en China niet op dezelfde lijn

Het Westen heeft de aanval van Noord-Korea fel veroordeeld. Maar China, de belangrijkste bondgenoot van het erg gesloten Noord-Koreaanse regime, liet openlijke kritiek achterwege.

De Chinese president Hu Jintao en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama hebben vandaag met elkaar overlegd over de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea. Het stoort de VS dat Hu Jintao de aanval van Noord-Korea nog niet openlijk heeft veroordeeld.

Nu hebben Obama en Hu Jintao (kleine foto) getelefoneerd met elkaar. Obama vraagt China "een duidelijke boodschap aan Noord-Korea dat de provocaties onaanvaardbaar zijn". Hu Jintao heeft geantwoord dat hij "bezorgd is over de toestand", maar hij wil "een kalme en rationele oplossing". "We moeten een verslechtering van de situatie vermijden."

Later op de dag overlegt minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in Washington met haar Japanse en Zuid-Koreaanse collega over de kwestie.

Intussen start Zuid-Korea met militaire oefeningen op verschillende plaatsen in de Gele Zee, in de buurt van de betwiste zeegrens. Noord-Korea had nochtans met oorlog gedreigd als Zuid-Korea zou provoceren. Vrijdag zei de nieuwe minister van Defensie van Zuid-Korea dan weer dat er minstens een luchtaanval komt als er nieuwe provocaties uit het noorden komen.