Iran: "Beschikken nu zelf over uranium"

Iran zegt dat het zelf beschikt over uranium. Tot nu toe was Iran afhankelijk van de invoer van uranium. De mededeling komt een dag voor het overleg tussen Iran, de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland over het kernprogramma van Iran.

Tot nu was Iran afhankelijk van de invoer van uranium. Maar gisteren deelde Teheran mee dat het nu zelf uranium kan winnen in het zuiden van het land. Volgens Ali Akbar Salehi, het hoofd van het Iraanse nucleaire programma en tevens vicepresident, is het land hierdoor nu zelfvoorzienend.

Het Westen vreest dat Iran dit uranium wil verrijken om er nucleaire wapens mee te maken, maar de Iraanse autoriteiten hebben dat altijd ontkend.

Vandaag en morgen komen in Genève de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten), plus Duitsland, samen met Iran om te overleggen over het kernprogramma van het land.

Ali Akbar Salehi heeft al laten weten dat Iran zijn kernprogramma zeker voortzet. "Welke sancties de Verenigde Naties ook invoeren, wij gaan door met ons nucleaire programma en ze zullen zien dat Iran in de toekomst nog grotere prestaties zal verrichten."