Johan Vande Lanotte wil nu snel beslissen

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte wil van de week nog knopen doorhakken in verband met de financieringswet. Ook SP.A-voorzitster Caroline Gennez zegt dat alle elementen op tafel liggen om snel te beslissen.

Het voorstel tot financieringswet van Vande Lanotte moet de gewesten 43 procent eigen inkomsten opleveren voor hun uitgaven.

Discussiepunt is het extra geld dat de stijgende belastinginkomsten opleveren. Volgens het voorstel van Vande Lanotte gaan die middelen volledig naar de federale overheid om de kosten van de vergrijzing te financieren en om de rente op de staatsschuld te betalen.

De N-VA en CD&V willen dat de gewesten ook een deel van die extra belastinginkomsten krijgen om extra financiële middelen te hebben voor een eigen beleid. Ook willen N-VA en CD&V garanties dat het model van financieringswet niet leidt tot een belastingverhoging.

Donderdag ziet de bemiddelaar nog een delegatie van het Internationaal Muntfonds, die momenteel in Brussel is. Het IMF vraagt ook een gesprek met N-VA voorzitter Bart De Wever en met PS-voorzitter Elio Di Rupo over de financiële en economische toestand van het land.

Vlaams overleg financieringswet

Woensdag komen de Vlaamse partijvoorzitters opnieuw bijeen over de financieringswet. Ze hebben vandaag vergaderd van 15 uur vanmiddag tot 18 uur. Morgen gaan technici aan de slag om een aantal onduidelijkheden weg te werken.

Wanneer koninklijk bemiddelaar Vande Lanotte de Vlaamse partijen op één lijn heeft gekregen over de financieringswet, dan moet hij ook nog tot een akkoord komen met de Franstaligen.