Lijst met "kwetsbare plekken" op WikiLeaks

De klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft een lijst gepubliceerd met plaatsen die van groot belang zijn voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten en die tegen terreuraanvallen beschermd moeten worden. Ook enkele bedrijven in België staan in het geheime document.

Het verlies van de vermelde infrastructuur zou "de Amerikaanse veiligheid gevoelig aantasten", aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in het document "Critical Foreign Dependencies (Critical Infrastructure and Key sources located abroad)".

Op de lange lijst staan onder meer oliepijpleidingen, mijninfrastructuur, bedrijven, communicatiecentra en transportfaciliteiten van over de hele wereld.

In België gaat het om vier bedrijven, waarvan drie in Wallonië. Het zijn: Germanium Mine Baxter SA in Lessen, de vestigingen van het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline in Rixensart en Waver, en de Acellular Pertussis Vaccine Component in de haven van Antwerpen.

Grootschalige herschikking van diplomatiek personeel

De Verenigde Staten bereiden zich voor op een grote herschikking van hun diplomatiek personeel. Op die manier willen ze mensen van wie de identiteit werd blootgelegd na de onthullingen door WikiLeaks weghalen van hun huidige post.

Gevraagd naar de massale herschikkingsoperatie, reageerde een woordvoerder dat "we al gezegd hebben dat we dit zouden doen als het nodig zou blijken".

Volgens de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast die het verhaal uitbracht, zou in de eerste plaats het personeel verhuizen dat in de 250.000 gelekte diplomatieke documenten bij naam genoemd is. Een insider merkte op dat "we sommige van onze beste mensen zullen moeten verhuizen omdat ze de waarheid hebben durven zeggen over het land waar ze werken".

Rekening bevroren

De Zwitserse bank Post Finance heeft de persoonlijke rekeningen  bevroren van Julian Assange, de oprichter van Wikileaks. Het zou gaan om zo'n 31.000 euro.

Officieel wordt de rekening bevroren omdat Assange een foutief domiciliëringsadres had opgegeven. Maar sinds Wikileaks vorige week opnieuw geheime documenten prijsgaf, wordt er alles aan gedaan om de website en de oprichter ervan tegen te werken.

Assange wordt ook door de Zweedse gerecht gezocht op verdenking van verkrachting. Hij is ondergedoken, vermoedelijk in Zuid-Engeland. Zijn advocaat zegt dat zijn cliënt bereid is tot een ontmoeting met de politie.