15,5% van Europeanen kampt met overgewicht

Bijna één op de vijf volwassenen in de landen van de Europese Unie kampt met overgewicht of obesitas (zwaarlijvigheid). Dat blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Vooral de inwoners van het Verenigd Koninkrijk brengen het er slecht vanaf.

Volgens internationale experts is het aantal mensen met obesitas in de Europese Unie de voorbije twintig jaar meer dan verdubbeld. Het Verenigd Koninkrijk spant de kroon, gevolgd door Ierland en Malta waar een vierde van de bevolking obees is.

Experten van over de hele wereld komen deze week samen om te bespreken hoe deze zorgwekkende evolutie kan worden omgedraaid. De OESO denkt dat het vooral belangrijk is om kinderen aan te moedigen om gezonde voedingsgewoontes aan te leren.

Vandaag de dag kampt één op de zeven kinderen met overgewicht of obesitas en de cijfers zullen alleen nog maar stijgen. Maar één op de vijf kinderen in de Europese Unie doet regelmatig aan sport. De meeste kinderen stoppen met fysieke activiteiten tussen hun 11 en 15 jaar.

Kinderen met overgewicht hebben later vaker een slechtere gezondheid, met een groter risico op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, artritis en astma.

"Om iets te doen aan het veel voorkomende overgewicht hebben we betrouwbare data nodig om onze acties als politici te staven", zegt Europees commissaris voor de Gezondheid John Dalli. "Daarom is het rapport een belangrijk instrument en zullen we het vaak gebruiken de volgende maanden", luidt het.