19 landen blijven weg van uitreiking Vredesprijs

Negentien landen zullen vrijdag niet naar de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede komen. Dat heeft het Nobelprijscomité in de Noorse hoofdstad Oslo bekendgemaakt. Het Nobelprijscomité is desondanks tevreden.

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Chinese dissident Liu Xiaobo. De man zit een gevangenisstraf van elf jaar uit in een Chinese gevangenis wegens "subversieve activiteiten tegen de staat". China beschouwt de toekenning van de prijs aan Liu als een inmenging in binnenlandse aangelegenheden en dreigde de voorbije weken met sancties tegen landen die de ceremonie zouden bijwonen.

Het Nobelprijscomité in Oslo stuurde een uitnodiging naar alle landen die een ambassade in Noorwegen hebben. Drie weken geleden was al duidelijk dat zes landen hun kat zouden sturen naar de uitreiking. Naast China zelf zijn dat Rusland, Kazachstan, Cuba, Marokko en Irak. Ondanks het verstrijken van de deadline medio november hadden zestien landen het Nobelprijscomité nog niet laten weten of ze al dan niet aanwezig zouden zijn. Heel wat landen vroegen meer bedenktijd.

Uiteindelijk zullen dus negentien van de uitgenodigde landen niet aanwezig zijn. Naast de zes bovengenoemde landen zullen ook een aantal Afrikaanse landen afwezig zijn, zoals Egypte, Tunesië en Soedan. Ook de ambassadeurs van onder meer Servië, Venezuela, Iran en Pakistan zullen er niet bij zijn. 44 landen zullen wel aanwezig zijn, onder wie de meeste westerse landen, zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Ook de Belgische ambassade stuurt een vertegenwoordiger.

Geir Lundestad (onderste foto) van het Nobelprijscomité liet in november al verstaan dat de afwezige landen door de druk van China van de ceremonie zouden wegblijven, maar lijkt nu toch tevreden te zijn met de opkomst. "De cijfers zeggen genoeg, een grote meerderheid van de uitgenodigde landen zal aanwezig zijn", zei Lundestad. Sommige afwezige landen halen evenwel andere dan politieke redenen aan voor hun afwezigheid. Een probleem met het tijdsschema, klonk het in Rusland bijvoorbeeld.

De Nobelprijs voor de Vrede zal overigens niet effectief uitgereikt worden. Liu Xiaobo zelf kan de prijs wegens zijn gevangenschap niet in ontvangst nemen. Zijn vrouw werd na de toekenning van de Nobelprijs aan haar man onder huisarrest geplaatst en ook geen enkele andere verwant van Liu kan aanwezig zijn. De Noorse actrice Liv Ullmann zal naar verluidt een van de teksten van Liu voorlezen, samen met een lege stoel en een foto de symbolische vertegenwoordiging van de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.