3e deel Reve-biografie voorlopig niet in winkel

Het derde deel van de biografie van Gerard Reve zal voorlopig niet in de winkels terechtkomen. Joop Schafthuizen, de partner van de in 2006 overleden schrijver, geeft biograaf Nop Maas geen toestemming voor het gebruik van citaten uit ongepubliceerd werk.

"Ik heb geen enkel vertrouwen in de oprechtheid van de tekst van meneer Maas", zegt Schafthuizen (foto boven) in De Volkskrant. "Dit is een principiële kwestie."

Eerder dit jaar werd aangekondigd dat het slotdeel van 700 pagina's (periode 1975-2006) zou verschijnen in februari 2011. Voor de eerste twee delen, met als overkoepelende titel "Kroniek van een schuldig leven", kreeg Maas veel lof van de pers. Het slotdeel voltooide hij in 2008. "Daarin komen de jaren van Reve met Schafthuizen uitgebreid aan de orde", zegt Maas, "en ik vermoed dat de levensgezel van mijn onderwerp liever had gezien dat bepaalde gebeurtenissen niet waren geschied."

Maas zegt dat er nu 2 scenario's zijn: ofwel komt er geen deel 3 ofwel moet hij alle Reve-citaten parafraseren. Schafthuizen heeft al laten weten dat hij zich ook tegen het gebruik van parafrases zal verzetten.