"Bank run" Cantona krijgt weinig opvolging

De oproep van de Franse ex-voetballer Eric Cantona om vandaag massaal geld af te halen bij de bank, is in ons land alvast geen groot succes. Van een heuse "bank run" is geen sprake, luidt het bij enkele banken.

Een maand geleden lanceerde Eric Cantona (kleine foto) een initiatief om op één dag massaal geld af te halen bij de bank. "Als wereldwijd 10 miljoen mensen allemaal op hetzelfde moment hun geld van de bank weghalen, zal je paniek zien, als het bankensysteem al niet compleet ineenstort", klonk het destijds.

Via een website en Facebook verspreidde het initiatief zich als een lopend vuurtje over Frankrijk, België, Groot-Brittannië en andere delen van Europa. Maar aan de oproep lijkt in ons land alvast geen gevolg te worden gegeven. Het persagentschap Belga deed een rondvraag bij de Belgische grootbanken. Volgens BNP Paribas Fortis en KBC is er geen sprake van abnormale transacties. Ook bij ING en Dexia worden de rekeningen niet massaal geplunderd.

De gouverneur van de Nationale Bank, Guy Quaden, veroordeelt het initiatief. Volgens hem gaat het om "wrok ten aanzien van bankiers, voor de stommiteiten die enkelen onder hen hebben begaan".

In het buitenland kreeg Cantona's oproep wel her en der opvolging, zoals in enkele steden in zijn geboorteland Frankrijk (foto bovenaan). Maar over het algemeen is ook daar van een "bank run" zeker geen sprake. Cantona zelf maakte vorige week aan zijn bank bekend dat hij vandaag een bedrag van meer dan 1.500 euro zou afhalen.