"Nijntje kussen" is mooiste spatiefout

"Nijntje kussen voor 5 euro" is volgens het Nederlandse platform Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS) de "beste" onjuiste spatie van 2010. Het opschrift stond op een affiche van de warenhuisketen Vroom & Dreesman waarmee reclame gemaakt werd voor een Nijntjekussen.

Bovenaan de affiche stond dan ook nog eens "Versier Nijntje" wat de verwarring compleet maakte. In werkelijkheid werd er een kussen te koop aangeboden dat de kinderen zelf konden inkleuren.

SOS strijdt tegen het onjuiste gebruik van spaties in Nederlandstalige teksten. Op de tweede plek eindigde "losschrijven" waarin een spatie ontbreekt (correct is "los schrijven"). Op de derde plek stond "taal spel" wat ook aan elkaar geschreven moet worden. Deze fout stond ironisch genoeg als opschrift op de doos van een spel "waarmee je op een leuke manier woorden leert samenstellen".