"Smoorverliefd": over liefde & orgasmes

In de romantische komedie "Smoorverliefd" voert scenariste-regisseuse Hilde Van Mieghem een vrouwelijk kwartet ten tonele, bestaande uit een actrice (rol van Veerle Dobbelaere), haar zus (rol van Wine Dierickx), haar volwassen dochter (rol van Aline Vanhulle) en haar jong adoptiedochtertje (rol van Marie Vinck). Alle vier zijn ze op hun manier op zoek naar de Ware Liefde, waarbij ze zich geconfronteerd zien met uiteenlopende situaties, zoals serial dating, de eerste verliefdheid, ongebluste lust, kinderwensen, overspelige affaires, enzovoort.

Wat die vier vrouwelijke personages onder meer typeert, is dat ze weinig geheimen hebben voor elkaar. Zo hoeft het bijvoorbeeld niet te verbazen dat lerares Barbara (vertolkt door Wine Dierickx), nadat ze haar eerste échte orgasme beleefd heeft, uitgebreid verslag komt doen van die adembenemende ervaring. Dat ze haar extatische ontboezemingen aan haar drie vertrouwelingen komt doen in een statige museumzaal, waar een slaperige suppoost zijn oren nauwelijks kan geloven, moet het allemaal extra grappig maken. 

Orgasme-grappen in films komen in alle vormen en formaten voor, maar de beste -of toch in ieder geval de meest bekende- blijft ongetwijfeld die in de romantische komedie "When Harry met Sally" (1989) van Rob Reiner.

Tijdens een gesprek in een restaurant maakt Harry (rol van Billy
Crystal) zich sterk dat hij heus wel merkt wanneer een vrouw haar orgasme zou faken, waarna Sally (rol van Meg Ryan) hem ter plekke én zeer luidruchtig een bijzonder overtuigende demonstratie van zo’n fake-orgasme presenteert. Het restaurant is er helemaal stil van geworden! En dan volgt nog die onverbiddelijke uitsmijter, namelijk van een oudere vrouw die, nog zichtbaar onder de indruk, aan de eveneens verbouwereerde kelner haar bestelling doorgeeft: “I’ll have what she's having!”. Leuk weetje: de vrouw in kwestie was de moeder van regisseur Rob Reiner.

"Phileine zegt sorry" knipoogt naar "When Harry met Sally"

Deze "fake-orgasm-in-a-restaurant"-scène werd naderhand, bij wijze van cinefiele knipoog, nog eens overgedaan in de Nederlandse komedie "Phileine zegt sorry" (2003) van regisseur Robert Jan Westdijk, naar het gelijknamige boek van Ronald Giphart, met een sublieme Kim van Kooten in de titelrol. 

Een jaar eerder dan "When Harry met Sally" was er ook al sprake van een restaurantscène waarin het eveneens over gefakete orgasmes ging, namelijk in de knotsgekke kolderkomedie "The naked gun: From the files of police squad!" (1988) van regisseur David Zucker. Daarin speelde de onlangs overleden Leslie Nielsen de rol van de stuntelende politiedetective Frank Drebin die zijn geliefde Jane (rol van Priscilla Presley) in een restaurant meent betrapt te hebben met een amoureuze rivaal. Er volgt een stevige woordenwisseling, die afgesloten wordt met de keiharde en uiteraard luidruchtige bekentenis: “Oh, and one more thing... I faked every orgasm”. Klinkt niet bepaald grappig? Dat komt dan wellicht omdat we nog niet verteld hebben dat die uitspraak gedaan werd door Frank Drebin.

Ook Amélie Poulain fantaseert

In "Thelma & Louise" (1991) van regisseur Ridley Scott zit ook een beroemde orgasme-scène, al betreft het hier eerder een post-orgasmemoment. Tijdens hun vlucht hebben Thelma (rol van Geena Davis) en Louise (rol van Susan Sarandon) een jonge lifter meegenomen en ‘s avonds is Thelma met hem in bed gedoken.

De volgende ochtend zit Louise alleen te ontbijten als ze een zichtbaar stralende Thelma ziet binnenwandelen, die haar meteen laat weten dat zij een memorabele nacht heeft doorgebracht, want: “Now I know what all the fuss is about”. Pas later zal Thelma merken dat de jonge lifter (vertolkt door de toen nog onbekende Brad Pitt) haar niet alleen haar eerste orgasme bezorgd heeft, maar er ook met haar geld vandoor is gegaan.

Zelfs in "Le fabuleux destin d'Amélie Poulian" (2001) van regisseur Jean-Pierre Jeunet komt het O-woord aan bod. Via een verteller krijgen we in de loop van het verhaal steeds meer merkwaardige info over de typische persoonlijkheid van Amélie (doorbraakrol van Audrey Tautou). Op een bepaald moment vernemen we bijvoorbeeld dat Amélie het prettig vindt "om zich allerlei gekke vragen te stellen over de wereld of over de stad die zich daar onder haar ogen uitstrekt. Hoeveel koppels krijgen er bijvoorbeeld op dit moment precieze moment een orgasme?". Dan is er een snelle montage van vrijende koppels, meteen gevolgd door een close-up van een schalks glimlachende Amélie, die het antwoord op haar gekke vraag blijkbaar gevonden heeft: "Vijftien".

Jan Temmerman

Smoorverliefd (Bel)

regie: Hilde Van Mieghem
met: Veerle Dobbelaere, Marie Vinck, Wine Dierickx, Koen De Bouw, Kevin Janssens, Koen De Graeve.
release: woensdag 8 december